• Üres a kosara!

Melyik a legjobb gáz grillsütő?

Grillezni jó!

és most Te is keresel egy ideális grillsütőt, mert szeretnél fantasztikus grillpartikat a barátokkal, a családdal.

Olyat keresel ami szép is jó is, és nem kerül egy vagyonba. De túl nagy a kínálat és nehezen látni a különbségeket.

Az alábbi összefoglalóval igyekszünk néhány olyan szempontot összeszedni amire a vásárláskor még kevesen gondolnak, pedig fontos. Legyél tudatos vásárló!
Grillsütő és grillsütő között hatalmas lehet a különbség. Egy jó minőségű grillsütő már nem olcsó dolog, viszont sokáig, akár több tíz évig is használhatjuk. Érdemes jól választani.


Először is a három (4) fő grillfajta:
- Faszenes grillezés: Tény, hogy hangulatos ahogy száll a füst, (a környék is boldog) de rengeteg macera van vele. Sokan állítják, hogy a faszenes grill az igazi, de ők valószínűleg még nem sütöttek jó minőségű gázgrillen. A faszenes grillezés gyakorlatot igényel. Sok idő a begyújtása, az egyenletes hő kialakítása, a hőmérséklet szabályozása, és a tisztítás is elég koszos dolog. A füst nem egészséges. Az üzemeltetése pedig a jó minőségű faszénnel drágább.
- Elektromos: Zéró hangulat, minimális illatok. De e fő probléma hogy egy háztartási konnektorból sosem nyerhetünk akkora teljesítményt ami egy normális grillezéshez kell. Gyakorlatilag a kis kontaktgrill a maximum, amit ki lehet hozni árammal.
- Kombinált gáz és faszén: Ezt a típust a marketing szülte. Elhitetik veled, hogy segítettek a döntésben és így egyszerre van gázgrilled és faszenesed. Azonban mint ahogy általában a mindenre jó dolgok sosem olyan jók mint a specifikusak. Tulajdonképpen megvehetsz  egy nagy grillsütőt amelyiknek jellemzően csak az egyik a felét használod. Így van egy pici faszenes és egy pici gázos sütő.  Jó a négyévszakos gumi, de azért télen jobb a téli és nyáron jobb a nyári. Ha van egy jó minőségű gázgrilled akkor egyszerűen begyújtod és nem fogsz a faszénnel bíbelődni.
- Gázgrill: Használata egyszerű és a kezdőknek is megadja a biztos siker élményét. Ugyanakkor a profik is kedvelik. Sok étteremben használnak gázgrilleket. Füstölés pont annyi van amennyi kell. A lecsöppenő vagy a rácson sistergő szaft elpárolgásából keletkezik az illat. Ez megadja a grillezés hangulatát, ízesíti a sültet, és a szomszédot is csak annyira zavarja, hogy éhes lesz. Egy jó gázgrillen öröm a grillezés, akár minden nap használható. Ha jót választasz imádni fogod, és hamarosan egyre komolyabb grillételeket fogsz készíteni.
A gázgrill sokkal biztonságosabb mint a faszenes grillek. Nincs tűzveszély és robbanás veszély sincs. Csak a legalapvetőbb szabályokat kell betartani. Nem véletrlen, hogy sok kempingben tiltják a faszenes grillezést, de a gázgrill megengedett.
A gázpalackokat sok helyen lehet töltetni vagy cserélni, és még sokkal olcsóbb is mint a jó minőségű faszén.


Viszont gázgrillekből is hatalmas a kínálat és az internetes kereséskor nehéz különbséget tenni a rengeteg grillsütő között. Ilyenkor egy fotó és az ár alapján kéne dönteni. Az is befolyásol, hogy milyen gyakran jön szembe újra meg újra ugyanaz a hirdetés.
Az interneten leginkább nem a grillsütők versengenek, hanem a marketingesek és a hirdetésekre költött összegek.


A tudatos vásárlók igyekeznek megbecsülni az ár-érték arányt amihez az árakat mindenki látja. Most megpróbálunk összefoglalni néhány szempontot az értékhez, annak érdekében, hogy könnyebben kiválaszthasd a számodra ideális grillsütőt.
Röviden: Nem az a jó grillsütő amelyiken sok a gomb és szép fényesen csillog. Nem is az amelyik hatalmas és mégis olcsón adják. Olyankor ne hidd azt, hogy megtaláltad a tutit! Súlyos árat fizethetsz érte, ha nem mérlegeled az elsőre nem látható szempontokat.
Amire figyelned kell azok a következők:

 

Súly
Méret
Tisztíthatóság
Bemutatóterem
Márkanév
Szakértelem
Garancia.
Alkatrészellátás

 

Bővebben kifejtjük, hogy ezek miért is fontosabbak, mint egy látványfotó, vagy egy csábító ár:


Súly
Lehet, hogy furcsán hangzik hisz nem vasat akarsz venni, de laikusok számára talán a legkönnyebb összehasonlítási adat.
A sütéshez fontos a tömeg. Amit felmelegítettünk az pirítson is és ne hűljön le pillanatok alatt.  Az is nagyon fontos, hogy egy nehéz, öntöttvas rács legyen benne. De a szerkezet masszívságát is az anyag tömege adja.
A gyártók ha tehetik kispórolják az anyagot. Egy noname gyártónak nem célja az, hogy Neked élmény legyen a grillezés és sok év múlva is használd. Neki elég az, ha most megveszed, és fontos, hogy Ő minél olcsóbban állítsa ezt elő.
Még az is lehet, hogy az eladhatóság érdekében beletesz valami öntöttvas rácsot, de két öntöttvas rács között is nagy különbségek lehetnek.
Ha egy grillsütőnek nincs megadva a súlya, akkor ajánlott tovább lapozni.
Vicces, de van ahol előnyként próbálják meg eladni, hogy könnyű, mert „könnyen mozgatható”.  Megnyugtatlak, minden normális grillsütőnek vannak kerekei 

Méret
A sütőfelület méretét már szinte mindenhol feltüntetik. Ez az amit elsőre mindenki lát és persze fontos is. Ha még ezt sem tüntetik fel, akkor az tényleg nagy baj.
Általános tanács, hogy egy nagyobb méretű grillsütőn lehet sokat és keveset is sütni, de a kicsin egyszerre csak keveset. Ezen kívül a nagyobb grillsütőn már tudsz indirekt sütésekkel szaftos, nagydarabb húsokat is sütni.
A vásárláskor mindenki csak a húsra gondol, pedig ha belejövünk a grillezésbe akkor a hús mellet sütünk még zöldségeket, előfőzött krumplit, gombát, sajtot, gyümölcsöket vagy épp pirítunk egy kis bagettet. Ezeknek bizony nagyobb a helyigényük mint a húsnak. Ha nem vagy hely szűkében, akkor érdemes a nagyobbat választani. Nézd mennyi az árkülönbség ugyanabban a felszereltségben a kisebb és nagyobb grillsütő között. Általában megéri.
3500 cm2 fölé azonban fölösleges menni. Ekkora felületen már minden elkészíthető, akár nagyobb társaságoknak is. Egy 4 égős gázgrill erre tökéletesen elegendő

Tisztíthatóság
A grillezés árnyoldala a grillsütő tisztítása. Ha olyan grillsütőt választasz amit nehéz tisztítani, akkor hamarosan elmegy a kedved az egésztől.
Az egyszerű tisztíthatóság alapja, hogy legyen kihúzható zsírgyűjtő tálca. A lejtős aljú és a zsírt egy gyűjtőedénybe felfogó grillek alja hamar tele lesz zsíros pörkanyaggal (ez nem tiszta víz ami csak úgy lefolyik) Egy kihúzható zsírgyűjtőtálcát sokkal egyszerűbb tisztítani. Sőt! Tehetsz bele alufóliát is, amit egyszerűen kicserélhetsz amikor szükséges.  (ilyen a Campingaz Classic sorozat)
A legegyszerűbb pedig a vizes zsírgyűjtő fiók, amibe egyszerűen vizet töltesz és a sütés végén leereszted. És ezeket akár beteheted a mosogatógépbe is. (Ilyen a Campingaz Blue Flame sorozat)
Ha a grilltér belső oldalfalai kivehetők az nagyban megkönnyíti a takarítást. Nem kell az egész grillsütőt pucolgatnod, nem kell benyúlkálnod koszos elérhetetlen részekre. Csak kiveszed ami piszkos és egyszerűen elmosogatod.
(a Campingaz Classic és a Blue Flame sorozat is ilyen)
Ide tartozik a csilivili rozsdamentes felület. Nagyon gondold meg! Újkorában nagyon szép, látványos. De igen sok törődést, tisztítást igényel, hogy ilyen is maradjon. Nem véletlen, hogy a komoly gyártók már mind inkább áttérnek a fekete és szürke festett grillsütőkre.

Márkanév
Igenis fontos a gyártó! Ugye autóból sem vennél meg egy olyat amelynek a márkanevét még nem is hallottad?
Egy régi gyártó amelyik évtizedek óta grillsütőket gyárt nem fog gyenge minőségű terméket gyártani, hiszen „Neki„ a márkanevét védenie kell. Még a legolcsóbb grillsütői is jobbak mint egy noname grillsütő.
A régi gyártók évtizedek óta tökéletesítenek. Bevonva a vásárlókat és mesterszakácsokat fejlesztik folyamatosan az újabb típusokat.
Természetesen vannak olyan nagy márkanevek, ahol a nagyszerű grillsütők mellé nagyösszegű árcédula is kerül. Ez is hasonló kicsit az autómárkákhoz. Mérlegelned kell, hogy mennyit áldozol a márkanévre, és megéri-e Neked.
De az biztos, hogy olyan gyártót érdemes választani amelyik nem ma kezdte.  (A Campingaz 70 éve gyárt kültéri gázfőzőket és grillezőket)
A piacon megjelenő új fantázianevek nagy valószínűséggel valamilyen olcsón előállított, ezért viszonylag olcsón is eladható terméket jelölnek. Lehet, hogy azok a nevek 1-2 év múlva sehol sem lesznek. Ahogy azok a grillsütők sem biztos, hogy megélik a következő 1-2 évet.

 

Bemutatóterem
Ha nem is tudsz elmenni megnézni ez akkor is egy fontos információ. A jó minőségű gázgrillek mindig ki vannak állítva valahol. Ha lehetséges, menjünk el és nézzük meg személyesen a kiszemelt grillsütőt. Sokkal többet tanulhatunk belőle mint több órányi internetes kutakodással. Aki kiállítja a grillsütőjét az felvállalja annak minőségét, Tudja, hogy ha az érdeklődők megnézik akkor elégedettek lesznek vele.
A jót érdemes megmutatni, hiszen úgy érezhető igazán, hogy milyen lesz vele sütögetni.
Ha viszont egy grillsütő sehol sincs kiállítva, akkor valószínűleg a kereskedő is tudja, hogy addig jó neki amíg az érdeklődők csak marketingfotókon látják, különben azonnal sarkon fordulnának.
Csak internetes képek alapján ne vásárolj!
Egy grillsütőnél az nem elég, ha jól néz ki, vagy ha sok gomb van rajta. A csak fényképeken hirdetett grillsütők általában gyenge minőségűek, amit vagy már az összerakás közben de legkésőbb az első grillezések során bánni fogsz. Persze ha csak dísznek kell akkor lehet ez egy jó megoldás.

Amikor személyesen megnézed:

Nyisd fel a tetejét! Hisz ezt majd többszázszor fogod csinálni a kerti partykon. Azonnal érzed, hogy mennyire masszív.
-    Vedd ki a rácsokat, vaslapokat! Érezd az anyagát, a súlyát. Jól pirítani csak nagytömegű sütőfelületeken lehet. Ez nem az a terület ahol érdemes kispórolni az anyagot.
(Gyere el hozzánk és nézd meg milyen is valójában)

Szakértelem
Olyan helyen vásárolj ahol értenek is a grillezéshez és ismerik is a termékeiket is.
Ha egy kereskedő tud/szokott is grillezni, akkor nem fog olyat árulni ami silány. Ha vannak tapasztalatai akkor tudja, hogy mitől jó egy grillsütő. Mindig vannak előnyök hátrányok, de ha az eladó ért hozzá akkor tud Neked segíteni a választásban.
Nem fogja nevét / arcát adni egy megbízhatatlan minőséghez.
Grillsütőt szinte bárki árulhat.  
Ilyenkor az összes nagyáruház tele van csilivili grillsütővel. De nincs egy eladó sem, akinek lenne tapasztalata. A nagy áruházláncok azt listázzák be amin jó a haszon, és elég ha kibírja a garanciális idő végéig. Lehet, hogy jövőre egy egészen más grillsütő lesz a kínálatukban.
Rengeteg webáruház is belistázza grillsütőket, úgy, hogy még ők is csak fényképről látták. Nem is értenek hozzá. Van rajta sok tekerő és szépen csillog. Sokszor nem is a hazai piacra gyártott grilleket árulnak, és a vevő ezzel akkor szembesül amikor már összeszerelte. Ekkor rohangálhat megoldásért, hogy szerezzen hozzá megfelelő nyomáscsökkentőt, vagy ha kapott nyomáscsökkentőt, akkor lehet, hogy az nem passzol a hazai gázpalackokhoz, és keresni kell a speciális, a hozzá csatlakoztatható gázpalackot. De az is lehet, hogy néhány plusz tömítéssel „oldják meg” a csatlakoztatási eltéréseket, ami elég veszélyes megoldás is lehet.
Amire sokan nem gondolnak a vásárláskor
-    hány mBaros a készülék? (Magyarországon a 30mBar a használatos)
-    Mennyi a maximális gázfogyasztása? ( a reduktornak tudni kell annyi gázt biztosítani)
-    A csőcsonk menetes vagy bilincselhető tömlővéges? (a menetes csőcsonkra menetes csövet vagy átalakítót kell szerezni )
-    A nyomáscsökkentőhöz milyen gázpalackhoz csatlakoztatható? (ez országonként eltérő)?
(Cégünk a grillsütőkön kívül tizenéve foglalkozik egyéb gázkészülékekkel is (kempingezéshez)  és lakókocsik teljes gázrendszerével is)

Garancia
Ezt ugyan törvény írja elő de gondolj arra, hogy ha egy külföldi cégtől vásárolsz akkor mennyire lesz macerás érvényesíteni a garanciádat?
Mi van akkor, ha egy webshop megszűnik, és a cég is eltűnik?
A nagy gyártóknak minden országban van képviselete / disztributora. Ha az eladó cég eltűnne akkor lesz helyette másik, és mindig van Európai központi elérhetőség is ahol segíteni fognak.
Ha egy magyarországi webáruház nem a hazai hanem egy külföldi kereskedőn keresztül forgalmazza a terméket akkor a hazai disztribútor nem tud segíteni. Ráadásul a különböző országokba gyártott grillsütők alkatrészei, csatlakozásai eltérhetnek.  (Cégünk a Campingaz gyár magyarországi disztribútora)
Szintén garanciális kérdés, hogy csak a törvény által előírt garancia van-e. A Campingaz jellemzően plusz garanciákat is ad (3, 5, 10 év) pl. az acélégőkre, fedelekre stb. a különböző típusaira.
 

Alkatrészellátás
Amire vásárláskor kevesen gondolnak, hogy mi lesz majd későb, ha pár év múlva valamelyik alkatrésze tönkremegy, megsérül, szétég, akkor tudod-e pótolni, vagy ki kell dobnod  az egész grillsütőt és vehetsz megint egy újat.
Lehet, hogy egy párezer forintos alkatrész miatt lesz használhatatlan.
(Többször előfordult már hogy  20 éves grillsütőhöz is tudtunk biztosítani alkatrészt.)

Kapcsolattartás
Nem létszükséglet, de megnyugtató, ha tudod, hogy az eladót később is bármikor elérheted.
Nem elbújik előled, hanem kérhetsz tanácsot, segítséget, véleményt.
(Látogasd meg Facebook csoportunkat: „Grillezés teljes gázzal”, ahol mi is, és sok régi vásárlónk is posztolhat grillezéseket, tanácsokat, recepteket, vagy tehet fel kérdéseket)


Ár
Az ár érték arány másik összetevőjére is érdemes pár gondolatot szentelni.
A grillsütő tiszta értéke tulajdonképen az anyag és a gyártási költség, de az árába ezen felül beépülnek egyéb tételek is.
-    Szállítási költségek: Minél távolabb gyártják annál több szállítási költsége van. (A Campingaz gyárai mind európában vannak. Francia Német és Olaszországban)
-    Vámköltségek  Az EU-n kívülről importált grillsütők után vámot kell fizetni. (A Campingaz EU-s gyártó)
-    Reklámköltségek. Ha nagyon sokszor találkozol egy hirdetéssel akkor tudnod kell, hogy az a hirdetőnek sokba került.
-    Rezsi költségek:. A bemutatótermek és az alkalmazottak is költségek Nyilván egy bemutatóterem nélküli webshopnak van a legkisebb költsége, viszont ott nagy a kockázat arra, hogy gyenge minőséget kapj.
Ezek a költségek természetesen minden grillsütőre vonatkozhatnak. De amikor egy árcédulát látsz, mérlegeld, hogy ezek a tételek vajon mennyit emeltek a grillsütő tiszta értékének az árán.


Amennyiben bármilyen további kérdésed van, nyugodtan hívj fel minket!